The Edge of Burnhead Wood – 19-letnia whisky The Balvenie w całości wykonana z lokalnych składników

Najnowsza propozycja od The Balvenie, która dołącza do kolekcji Balvenie Stories, to opowieść o nieustannym poszukiwaniu inspiracji i łączeniu natury z rzemiosłem. Dojrzewająca przez niemal dwie dekady The Edge of Burnhead Wood to pierwsza whisky w całości wykonana ze składników uprawianych na terenie destylarni Dufftown, w tym z aromatycznego wrzosu, który wykorzystano w procesie słodowania.

 

Siłą napędową destylarni The Balvenie są historie tworzone przez rzemieślników z Dufftown w Szkocji. To właśnie oni przez lata dopracowywali do perfekcji sztukę produkcji whisky, pozostając jednocześnie wiernym tradycyjnym technikom, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Patrząc jednak w przyszłość i bacznie obserwując zmieniający się świat, rzemieślnicy z Dufftown nieustannie poszukują unikalnych i oryginalnych połączeń, aby pozytywnie zaskoczyć koneserów whisky i odkryć przed nimi nieznane dotąd fuzje smaków. Chcąc uhonorować ich ciężką pracę oraz niesłabnącą przez lata kreatywność, The Balvenie wiosną 2019 roku zapoczątkowała serię Balvenie Stories, w ramach której każda whisky debiutująca na rynku bazuje na opowieści związanej z historią destylarni i jej pracownikami. Niezależnie od tego czy była to Kelsey McKechnie, używająca beczek z dębu Kentucky Virgin do uzyskania bardziej owocowego The Balvenie (12-letnia The Sweet Toast of American Oak) czy były kierownik destylarni Ian Millar, przywracający produkcję whisky torfowej (14-letnia Week of Peat) lub Malt Master David Stewart MBE, który w procesie produkcji użył niezwykle kruchego jęczmienia (26-letnia A Day of Dark Barley), każda butelka opowiada swoją własną historię. Teraz nadszedł czas na przedstawienie kolejnej. Do kolekcji Balvenie Stories dołącza bowiem 19-letnia whisky The Edge of Burnhead Wood, stanowiąca esencję kreatywnej pracy rzemieślników z Dufftown.

 

Każda whisky z serii Balvenie Stories ożywia odrębną opowieść o ludzkiej pracy, umiejętnościach i emocjach. Nie inaczej jest w przypadku The Edge of Burnhead Wood. Historia powstania tej whisky została zainspirowana zapachem aromatycznego wrzosu z pobliskich lasów Burnhead Wood. Po jego zebraniu oraz wysuszeniu, dodano go do pieca i wykorzystano w procesie słodowania. Co ciekawe, do produkcji The Edge of Burnhead Wood użyto wyłącznie składników w całości uprawianych na terenie destylarni w Dufftown, w tym również jęczmienia zebranego z pobliskiego pola oraz wody ze źródła Robbie Dhub. Efektem tego unikalnego połączenia jest dojrzewająca przez niemal dwie dekady whisky, która zachowuje charakterystyczny, mocny smak The Balvenie, łącząc go jednocześnie z delikatną słodkością owoców i kwiatów oraz nutami lekkich przypraw. Połączenie miodu z goździkami i karmelizowanymi daktylami rozwija się powoli, aby pod koniec ujawnić dębową wytrawność, typową dla The Balvenie.

 

Opowieść o historii powstania 19-letniej whisky odbywa się na wielu płaszczyznach. Nie tylko poprzez bogaty smak, ale i opakowanie zaprojektowane przez brytyjskiego artystę i grafika Andy’ego Lovella, który specjalnie dla The Balvenie zobrazował opowieść z Dufftown. Praca Lovella czerpie inspirację bezpośrednio z destylarni, dokładnie przedstawiając historię i oddając atmosferę lokalnego krajobrazu. Charakterystyczna kreska artysty, ale też odpowiednio dobrany papier etykiety, podkreślają ogromne znaczenie ludzkiej ręki w produkcji whisky The Balvenie oraz spontaniczność i kreatywność, charakterystyczną dla szkockich rzemieślników.

 

Dodatkowo, wszyscy koneserzy whisky mogą usłyszeć historię powstania The Edge of Burnhead Wood dzięki specjalnie nagranej serii podcastów, w której głównymi bohaterami są pracownicy destylarni, a także globalna ambasador The Balvenie Gemma Paterson oraz mistrz słodowania David C. Stewart. Dostęp do podcastu można zyskać za pośrednictwem kodu QR umieszczonego na butelce, który należy zeskanować za pomocą smartfonu.

 

Do 14-letniej whisky Week of Peat dołącza też 12-letnia The Sweet Toast of American Oak, które wraz z The Edge of Burnhead tworzą pełną serię The Balvenie Stories. 19-letnia The Balvenie The Edge of Burnhead w limitowanej ilości 12 butelek dostępna jest wyselekcjonowanych punktach sprzedaży detalicznej.

 

The Edge of Burnhead Wood – 19 lat – 48,7% ABV

  • Aromat: świeży i rześki, z nutami fig i olejku geranium, perfekcyjnie balansowanymi świeżymi ziołami i oddechem liściastego lasu.
  • Smak: miód, goździki i karmelizowane daktyle w połączeniu z subtelnym posmakiem cytrusów i korzennych przypraw; słodycz skrywa delikatną goryczkę dębu.
  • Finisz: długi, z nutami dębu i suszonych kwiatów.

 

Więcej informacji o The Balvenie można znaleźć na stronie: http://thebalvenie.com