Tradycja na świątecznym stole

Wielkanoc coraz bliżej, a to oznacza, że warto już teraz zacząć planować świąteczne potrawy. Przepisów zakorzenionych w naszej tradycji od pokoleń jest bardzo wiele, jednak bez względu na region jeden składnik niepodzielnie króluje na wielkanocnych stołach Polaków – mowa oczywiście o jajkach. Od klasycznych z majonezem, po bardziej zaskakujące kompozycje – tak więc, warto postawić na różnorodność!

Jajko w tradycji chrześcijańskiej jest symbolem zmartwychwstania i odradzającego się życia. Nie bez powodu jest więc jednym z najważniejszych symboli Wielkanocy i niezaprzeczalnym królem wielu potraw. Jajka z majonezem to „klasyka klasyki”, pojawiają się na niemal wszystkich świątecznych stołach. Jednak z ich wykorzystaniem można przygotować również, inne ciekawe i mniej oczywiste dania. Oto garść inspiracji, które sprawią, że świąteczna uczta będzie jeszcze smaczniejsza.

Wielkanocna sałatka

Świeże, wiosenne warzywa, aromatyczne kawałki kurczaka, wielkanocne jajka i przepyszny sos na bazie Majonezu Kieleckiego… taka sałatka będzie idealnym uzupełnieniem wielkanocnego śniadania.

 

Potrzebne składniki:

  • kapusta pekińska
  • 10-15 rzodkiewek
  • puszka kukurydzy
  • jeden zielony ogórek
  • pierś z kurczaka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • rzeżucha
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej

 

Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oliwę, sól i pieprz oraz bazylię. Mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. W tym czasie kroimy kapustę pekińską w paski, ogórka w kostkę, a rzodkiewki w plastry i przekładamy do miski, po czym dodajemy kukurydzę. Przygotowujemy sos – w misce mieszamy Majonez Kielecki z jogurtem naturalnym oraz Musztardą Kielecką delikatesową, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Kurczaka przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 5 minut, a następnie dodajemy do warzyw. Całość łączymy z sosem, przekładamy na półmisek, a na wierzch wykładamy pokrojone w ćwiartki jajka oraz rzeżuchę.

Aromatyczna pasta do chleba

Ciekawym sposobem na przemycenie do wielkanocnego śniadania jeszcze większej ilości jajek może być przygotowanie smacznej pasty do chleba z dodatkiem wędzonej makreli oraz Sosu Kieleckiego tatarskiego.

 

Potrzebne składniki:

  • 500 g wędzonej makreli
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 łyżki Sosu Kieleckiego tatarskiego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, sok z cytryny

 

Rybę oczyszczamy ze skóry i ości. Jajka rozgniatamy widelcem, a cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy Sos Kielecki tatarski, jogurt naturalny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Całość możemy ozdobić dodatkową natką pietruszki. Gotowe!

 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 8,64 zł brutto / 500 ml

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: ok. 3 zł brutto / 180 g