Tydzień kuchni polskiej – Makro świętuje setną rocznicę niepodległości

Uroczysta inauguracja edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski odbyła się 4 października w Forcie Mokotów – Szarotka w Warszawie. W wydarzeniu udział wzięło kilkaset osób, w tym przedstawiciele branży gastronomicznej oraz uczniowie szkół i klas gastronomicznych, którzy rozwijają swoje umiejętności kulinarne w ramach organizowanego przez Makro Polska programu odpowiedzialności społecznej Szef dla Młodych Talentów. Organizatorzy przygotowali stanowiska z degustacją potraw pochodzących z dawnych zaborów, kuchni żydowskiej oraz wojskowej – goście mieli okazję posmakować m.in. fasolki po bretońsku, bułek Piłsudskiego, karpia po żydowsku oraz sera z ziemniaków zwanego parmezanem. Na uczestników czekały także pokazy kulinarne, prowadzone przez szefów kuchni – ambasadorów, również z wykorzystaniem produktów partnerów wydarzenia.