skip to Main Content

Wysokoprocentowa KOZIA SERWATKA – tego jeszcze nie było na polskim rynku!

Marka alkoholi kraftowych Destyl znów zaskakuje – na rynek wchodzi właśnie DESTYL KOZIA SERWATKA 2021 – pierwszy w Polsce destylat zrobiony z koziej serwatki pochodzącej z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego “FIGA”.

To kolejna autorska i oryginalna propozycja stworzona przez zespół DESTYLA – Radosława Fronia i Bartosza Wilczyńskiego. Zadebiutowali jako projekt w 2019 roku, który zaowocował pierwszym destylatem z ekologicznych wytłoków winogronowych zrobionym we współpracy z biodynamiczną Winnicą Wieliczka. Rok 2020 to równie świetnie oceniany  Destyl bierbrand 2020 (czyli destylat z piwa) z tytułem „Alkoholowy Debiut Roku”. Obecny rok to kolejna premiera czyli Destyl riesling 2020 z wytłoków szlachetnej odmiany winogron riesling z Winnicy Wieliczka. Teraz czas na kolejny, inny niż wszystkie obecne na rynku alkohole kraftowe,  destylat wytworzony z serwatki koziej powstającej przy produkcji ekologicznych serów.

 

 

Destylat w limitowanej serii został przygotowany w kooperacji z rodziną Maziejuków – hodowcami kóz i serowarami farmerskimi z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego Figa, zlokalizowanego na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczadów. Gospodarstwo ze stadem ponad 300 kóz leży na jednych z najczystszych przyrodniczo terenów w Polsce. Specjalnością gospodarstwa jest tradycyjne, ekologiczne przetwórstwo niepasteryzowanego mleka z zastosowaniem tradycyjnych sposobów wytwarzania serów. Destylacja tak jak przy poprzednich destylatach odbyła się w Podkarpackiej Destylarni Okowity, w której mistrzem gorzelnictwa jest Grzegorz Pińczuk. Ten kremowy destylat pachnie świeżym mlekiem, delikatną słodko-kwaśną serwatką z aromatem orzechów i wanilii.

 

„Ten kozi pomysł chodził nam po głowie od wielu miesięcy. Tak jak w poprzednich destylatach wykorzystaliśmy tutaj również nasze kompetencje i budowane latami relacje. Bartosz jest znany i ceniony w środowisku polskich serowarów farmerskich,  jest m.in. szefem jury w ogólnopolskim konkursie na Festiwalu Wielkie SERwowanie, Radosław zaś jest najbardziej znanym prawnikiem polskiego rynku alkoholowego i praktykiem destylacji. Pomysł na ten destylat jest zgodny z ideą Destyla czyli budowania mostów pomiędzy rodzinnymi, małymi producentami – winiarzami, sadownikami, rolnikami, piwowarami a małymi, rzemieślniczymi destylarniami. W Polsce jest problem z wykorzystaniem tak fantastycznego produktu, powstającego przy produkcji serów, jakim jest serwatka. Ubolewamy nad tym faktem i bardzo chcieliśmy zrealizować ten pomysł z obszaru ZERO WASTE. Tu mieliśmy do dyspozycji na dodatek naturalny surowiec z produkcji EKO. Powstał alkohol inny niż wszystkie. Mamy również nadzieję, że nasz alkohol stanie się równie pożądany jak fermentowane mleko klaczy w XIII wieku, które napędzało legendarną armię Czyngis-chana”

 mówią twórcy Destyla.

Rodzina Maziejuków – Gospodarstwo Ekologiczne Figa

Destyl kozia serwatka 2021 będzie dostępny tylko w wybranych restauracjach i sklepach specjalistycznych w Krakowie i Warszawie. Kilkanaście numerowanych butelek trafi również do internetowego punktu dystrybucji DESTYLA na początku sierpnia.

 

Back To Top