Gwiazdkowe menu z Vegetą Natur

Wigilijne i bożonarodzeniowe klasyczne potrawy nie mają sobie równych. Pełne aromatu grzybów, pomarańczy czy bakaliowej słodyczy są kwintesencją świątecznych smaków. Aby dodatkowo podkreślić ich charakter, warto zadbać o najlepsze dodatki. Dzięki przyprawom Vegeta Natur zaskoczysz swoich bliskich i zabierzesz ich w kulinarną podróż po smakach inspirowanych naturą podczas tradycyjnego świątecznego obiadu czy śniadania.

 

Święta Bożego Narodzenia mają swój charakterystyczny smak i zapach, którego nie sposób pomylić. W niezwykłych aromatach cytrusów czy wybranych przypraw zaczarowane są najpiękniejsze gwiazdkowe wspomnienia. Dlatego podczas rodzinnych spotkań w świątecznym menu bez wątpienia powinny królować potrawy łączące typowe dla tego okresu składniki. Świąteczna rolada z bakaliami, polędwiczka wieprzowa z grzybami i śliwkami, pyszna pieczona kaczka w pomarańczach z batatami czy też pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy sprawdzą się idealnie podczas uroczystego, bożonarodzeniowego obiadu. W końcu magia przy stole zaczyna się od jedzenia.

Podkreśl smak potraw z Vegetą Natur

Przygotowanie doskonałych, świątecznych potraw nie musi być skomplikowane ani czasochłonne. Aby zachwycić najbliższych i oczarować ich kubki smakowe najważniejsze są dwa składniki – serce oraz odpowiednie dodatki, które pozwolą wznieść się na kulinarne wyżyny. Właściwie dobrana kompozycja ziół oraz przypraw podkreśli niezwykły aromat i smak wszystkich składników. Serwowane podczas świątecznego obiadu potrawy zyskają doskonały i intensywny smak dzięki wysokiej jakości przyprawom inspirowanym naturą – Vegeta Natur. To innowacyjne produkty, bez wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników, konserwantów i tłuszczów utwardzonych. Szeroka gama mieszanek przypraw, przyprawa w płynie, a także kostki bulionowe z linii Vegeta Natur sprawdzą się podczas przygotowywania wielu różnorodnych dań z gwiazdkowego menu, podkreślając ich niezwykły charakter.

 

Zainspiruj się pomysłami od Vegety Natur na bożonarodzeniowy obiad!

 

Świąteczna rolada z bakaliami

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g orzechów włoskich
  • pół kostki miękkiego masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego Podravka
  • 50 ml oliwy
  • 3 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do mięs

Sposób przygotowania:

Śliwki i morele posiekać na mniejsze kawałki, a następnie wymieszać z pokruszonymi orzechami. Dodać masło, bułkę tartą i wymieszać. Schab naciąć wzdłuż, pośrodku długiego boku na wysokości 1/3, zachowując ok. 2 cm nierozciętego marginesu, rozłożyć jak książkę i naciąć w drugą stronę. Mięso rozbić tłuczkiem. W miseczce wymieszać oliwę, przyprawę Vegeta Natur do mięs i miód. Powstałą marynatą posmarować schab i odstawić go do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie na mięso nałożyć bakaliowy farsz i równomiernie rozprowadzić. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć ciasno folią aluminiową i przełożyć do brytfanki. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

 

Polędwiczka wieprzowa z grzybami i śliwkami

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • małe ziemniaki
  • Vegeta Natur do duszonego mięsa i pieczeni
  • Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
  • masło
  • tymianek
  • rosół wołowy Vegeta Natur
  • surowy boczek
  • suszone grzyby
  • korniszony
  • suszone śliwki
  • olej

Sposób przygotowania:

Grzyby zalać wodą i namoczyć. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę. Korniszony, suszone śliwki i namoczone grzyby pokroić w plasterki. W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołu wołowego Vegeta Natur. Ziemniaki przełożyć do brytfanki i doprawić przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, następnie piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Polędwiczkę pokroić w plastry i doprawić przyprawą Vegeta Natur do duszonego mięsa i pieczeni. Na suchej patelni krótko podsmażyć pokrojony wcześniej boczek, dodać masło, a po jego rozpuszczeniu grzyby, śliwki i korniszony. Wymieszać. Dolać przygotowany bulion wołowy Vegeta Natur, gotować. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron. Polędwiczki przełożyć do sosu, dusić 10-15 minut. Udekorować gałązkami tymianku, serwować z pieczonymi ziemniakami.

 

Pieczona kaczka w pomarańczach z batatami

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • Vegeta Natur do pieczonej kaczki
  • 2 jabłka
  • łyżka masła
  • 1 pomarańcza
  • garść rodzynek
  • miód wielokwiatowy Podravka
  • 2 bataty
  • Vegeta Natur do pieczonych warzyw

Sposób przygotowania:

Piersi kaczki naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa. Pierś obrócić i doprawić przyprawą Vegeta Natur do pieczonej kaczki. Obsmażyć na suchej patelni z obu stron. Jabłka pokroić w ósemki, pomarańcze w kostkę. Na tłuszczu powstałym z wytopienia kaczki podsmażyć kawałki jabłka i pomarańczy. Dodać rodzynki, masło i miód. Piersi kaczki ułożyć w brytfance, dodać owoce z patelni. Na tę samą patelnię dodać pokrojone w łódeczki bataty i posypać przyprawą Vegeta Natur do pieczonych warzyw, podsmażyć. Bataty dodać do brytfanki do pozostałych składników. Piec w 180 stopniach 6-8 minut.

 

Pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy

Składniki:

  • Patroszona dorada
  • Vegeta Natur do ryb i owoców morza
  • Cytryna
  • Rozmaryn
  • Pomarańcza
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Środek ryby skropić delikatnie sokiem z cytryny, a następnie włożyć gałązkę rozmarynu. Z wierzchu oprószyć przyprawą Vegeta Natur do ryb i owoców morza. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie rybę ułożyć na folii aluminiowej, skropić oliwą, a na wierzchu ułożyć 2-3 plastry pomarańczy. Zawinąć szczelnie, umieścić na brytfance i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Serwować z cząstkami pieczonej pomarańczy lub cytryny oraz sałatą.

 

Więcej produktów Vegeta Natur oraz inspirujących przepisów znaleźć można na stronie www.vegeta.pl.