Kolorowa Wielkanoc z cukrem Diamant

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć barw, a ich źródłem nie muszą być tylko pisanki. Warto sięgnąć po nieoczywiste przepisy i zadbać o to, żeby świąteczne wypieki były nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo estetyczne. Obok tradycyjnych bab i mazurków można przygotować coś specjalnego, czyli Fioletowy sernik z ube. Dzięki doskonałej jakości cukrowi Diamant oraz fioletowemu ziemniakowi, który podbija kulinarny świat to będzie słodka i kolorowa Wielkanoc.

Pochodząca z Filipin bulwa ma nie tylko cudowny kolor, ale i lekko słodki smak, więc zmielony miąższ lub ekstrakt z tego warzywa idealnie nadają się do barwienia ciast, tart, lodów i lukru. Ziemniaka ube można szukać w sklepach stacjonarnych, a jego ekstrakt jest dostępny w Internecie. Warto więc zamienić klasyczny, wielkanocny sernik w fioletowe dzieło sztuki i sprawić, że nasz świąteczny stół nabierze wyjątkowego charakteru.

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 2 łyżki miękkiego masła

 

MASA SEROWA:

  • 650 g twarogu sernikowego
  • ½ szklanki Cukru Drobnego Diamant
  • 250 g masy ube (przepis poniżej)
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu ube (powoduje jedynie mocniejszy kolor ciasta, nie jest niezbędnym składnikiem do powstania wypieku)
  • 3 jajka
  • szczypta soli

FIOLETOWA MASA UBE:

  • 300 g fioletowych ziemniaków ube
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 100 g Cukru Drobnego Diamant
  • 100 g mleka skondensowanego, niesłodzonego
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciastka należy pokruszyć, dodać masło i wymieszać aż powstanie zwarta masa. Masą wyłożyć dno blachy, dobrze dogniatając. Spód piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, a następnie pozostawić do schłodzenia.

 

Aby przygotować masę ube należy ziemniaki obrać, pokroić i ugotować do miękkości. Umieść w blenderze wraz z pozostałymi składnikami, zblendować na jednolitą masę i pozostawić do przestygnięcia. UWAGA! Żeby uzyskać bardziej intensywny fiolet należy dodać sproszkowany ekstrakt ube lub sok z buraka.

 

Wszystkie składniki masy serowej, oprócz jajek, należy umieścić w misce miksera, a następnie miksować do połączenia się składników, dodając stopniowo po jednym jajku. Masę należy wlać do formy, z wcześniej przygotowanym spodem i piec 20 minut w 150 stopniach. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez dwie godziny. Po zakończeniu pieczenia należy uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik do całkowitego przestygnięcia. Gdy sernik ostygnie, włożyć go do lodówki na co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc.

 

Tym wyjątkowym ciastem zachwycimy najbliższych i nadamy Wielkanocy zupełnie nowego koloru.

 

Po więcej świątecznych inspiracji, warto zajrzeć na stronę marki Diamant, gdzie znajdziemy słodkie przepisy na różne okazje:

https://www.diamant.pl/przepisy