W lutym zapraszamy Was na kulinarną, ekscytującą wyprawę – drogą do serca przez żołądek. I choć większość zwolenników tego powiedzenia ma na myśli tezę, że umiejętność gotowania stanowi cechę wymarzonego partnera lub partnerki, można je zrozumieć również w inny sposób. Są bowiem składniki i potrawy, które nie tylko pobudzają apetyt na danie główne, ale także podobno pomagają zdobyć miłość drugiej osoby…
Afrodyzjaki to substancje, o których mówi się, że mają rozpalające zmysły właściwości. Były popularne już w czasach starożytnych, kiedy to zauważono, że pozytywnie wpływają na partnerów, a ich sam zapach jest w stanie poprawić nastrój. Produkty, w których są zawarte ponoć pomagają także zredukować stres. Jakie zatem danie przygotować na odprężającą, romantyczną kolację?
Sałatka z pomidorów z łososiem i oliwkami
Jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków są oliwki. Od wieków uznawane są za symbol miłości i płodności. Wykorzystajmy je w pysznej sałatce. Jej wykonanie jest szybkie a smak wyborny.
Potrzebujemy:
- kilka pomidorów, najlepiej koktajlowych,
- oliwki bez pestek,
- łososia wędzonego,
- kapary,
- rukolę,
- oliwę z oliwek,
- Majonez Kielecki z oliwkami.
Łososia dzielimy na mniejsze plastry i w misce mieszamy go z pokrojonymi na pół oliwkami oraz pomidorami, kaparami. Doprawiamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy rukolę i ponownie mieszamy. Po przełożeniu sałatki na talerz ozdabiamy Majonezem Kieleckim z oliwkami. Podajemy ze świeżą bagietką albo grzankami.
Awokado faszerowane oliwkami i krewetkami
Jeśli uważasz, że oliwki mogą być niewystarczające, to podbij ich moc innym znanym afrodyzjakiem – awokado. Do przyrządzenia tej zmysłowej przystawki potrzebne będą:
- krewetki,
- awokado,
- wybrana sałata,
- zielone oliwki,
- Majonez Kielecki z oliwkami,
- sól, pieprz.
Rozmrożone lub świeże krewetki wrzucamy na 3 minuty do garnka z wrzącą wodą. Osączamy i osuszamy. Sałatę rozrywamy na drobne kawałki. Oliwki kroimy. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestki, wydobywamy miąższ tak, aby nie uszkodzić skóry. Miąższ kroimy na niewielkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Całość rozdzielamy na porcje i podajemy w łupinach z awokado. Dopełnieniem jest Majonez Kielecki z oliwkami, którego dodajemy zwieńczając danie.
Po takich przystawkach chciałoby się już tylko powiedzieć – dobra chwilo trwaj…