Lekkie i roślinne połączenia smakowe

Późna wiosna oraz lato to czas największej obfitości świeżych warzyw i owoców. Chętniej ruszamy wtedy po zakupy do najbliższego warzywniaka i zaopatrujemy się w sezonowe dodatki. Dlatego kiedy, jeśli nie latem, testować wegańskie lub wegetariańskie przepisy i odkrywać nowe, lekkie połączenia smaków?

Ciężkie i sycące dania, takie jak gęste zupy czy makarony z kremowym sosem, cieszą się zdecydowanie większym powodzeniem w zimowe miesiące. Lato to czas lekkich sałatek, past i świeżych ziół. Nadchodzące gorące dni są doskonałą okazją do częstszego sięgania po składniki w wersji light lub roślinne odpowiedniki popularnych produktów. Oto dwa przepisy pełne zielonych warzyw, idealne na letni lunch!

Bób i mięta

Sezon na bób trwa tylko od czerwca do sierpnia, więc jego fani mają niewiele czasu, żeby nacieszyć się tym smacznym i zdrowym warzywem. Właśnie dlatego warto maksymalnie wykorzystać ciepłe miesiące i wypróbować wiele rozmaitych przepisów z jego dodatkiem w roli głównej. Na pierwszy ogień szybki, łatwy i całkowicie roślinny przepis na pastę z bobu i świeżej mięty. Potrzebne składniki:

  • 500 g ugotowanego bobu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego Roślinnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżej mięty
  • sól, pieprz i sok z cytryny

Bób obieramy z łupinek i przekładamy do dużej miski, do której dodajemy również resztę składników (poza miętą). Wszystko blendujemy na gładką lub prawie gładką masę (wedle upodobań). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a na koniec dosypujemy drobno posiekaną miętę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, można dodać do niej jeszcze trochę oliwy z oliwek lub odrobinę wody. Podajemy z grzankami, pitą lub jako dip do warzyw.

Lekka sałatka Cezar ze szparagami

Sałatka Cezar to klasyczne danie, które chyba każdy z nas przygotowywał chociaż raz. Prosta, aromatyczna, sycąca – czego chcieć więcej? Szparagów! Taki sezonowy dodatek sprawi, że ta popularna sałatka stanie się jeszcze smaczniejsza, a wykorzystanie w sosie Majonezu Kieleckiego lekkiego jest dobrym sposobem na „odchudzenie” dania – w sam raz na lato.

Składniki na sałatkę:

  • sałata rzymska
  • pierś z kurczaka
  • 10 szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pszenna bułka lub kawałek bagietki
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

Składniki na sos:

  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • świeżo mielony czarny pieprz

Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w cienkie paski i zamarynowania jej w dwóch ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę, oliwie z oliwek, soli oraz pieprzu. Mięso odstawiamy na ok. 10-15 minut, a w tym czasie przygotowujemy sos oraz resztę składników. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru, aż będą al dente (ok. 8 minut, w zależności od grubości). Równocześnie szykujemy też grzanki, smażąc pokrojoną w kostkę bułkę lub bagietkę na złocisty kolor. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na bok. Obrywamy liście sałaty rzymskiej, myjemy je, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy połowę sosu i mieszamy z sałatą. Na wierzch wysypujemy grzanki i układamy szparagi. Następnie smażymy kurczaka i również układamy na sałacie. Całość polewamy resztą sosu i posypujemy startym parmezanem. Smacznego!

 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego Roślinnego: ok. 6,20 zł brutto / 310g

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,20 zł brutto / 310g