Miłosław Białe – orzeźwiająca, letnia nowość z Browaru Fortuna

Wyjątkowo orzeźwiające, pszeniczne piwo w stylu belgijskim z kolendrą i skórką pomarańczy dołącza do portfolio produktów Browaru Fortuna z Miłosławia. Piwo Białe  już jest  na półkach Żabki – największej w Polsce sieci sklepów convenience.

Miłosław Białe to wariacja na temat belgijskiego stylu witbier przygotowana w Browarze Fortuna na prośbę sieci Żabka. Styl ten ma długą historię, niemniej jednak niemal prawie całkowicie zniknął, a piwa warzone tym sposobem nie często goszczą na naszych stołach. Są jednak nadal popularne w Belgii, gdzie oparły się naporowi przemysłowo produkowanych lagerów.

 

MIłosław Białe to piwo górnej fermentacji zawartości alkoholu na poziomie 4,5%, wytwarzane z wykorzystaniem pszenicy. Jest jednak zupełnie inne od piw pszenicznych w stylu bawarskim, często kojarzonych z tym zbożem. To bardzo orzeźwiające piwo o ziołowo-cytrusowym aromacie (pochodzącym od dodatku ziaren kolendry i skórki pomarańczowej) oraz orzeźwiającym, lekko kwaskowym finiszu.

 

Do jego uwarzenia miłosławscy piwowarzy sięgnęli wyłącznie po surowce i metody produkcji stosowane w ojczyźnie tego stylu, tworząc delikatne piwo codzienne, takie jak jego belgijskie odpowiedniki.  W miłosławskim podejściu do bière blanche subtelny smak kolendry jest idealnie zrównoważony przez aromatyczną skórką pomarańczy i stonowaną goryczkę. Wszystkie składniki idealnie komponują się tworząc zbalansowaną, niezwykle pijalną, całość.

Browar Fortuna w Miłosławiu – Warzymy specjalności od 1889 roku

Obecny browar w Miłosławiu został wybudowany w 1889 roku jako ukoronowanie wielowiekowych tradycji piwowarskich w regionie. Dziś Browar Fortuna to niewielki browar, położony w Wielkopolsce, w miejscowości Miłosław. Rocznie browar warzy tyle piwa, ile największe koncerny w jeden dzień.

 

Browar Fortuna jako jeden z nielicznych browarów w kraju  i Europie warzy swoje piwa metodą otwartej fermentacji w otwartych kadziach fermentacyjnych, w sposób jak było dawniej warzone piwo. Piwo po dodaniu drożdży fermentuje w nich tak, jak chciała natura: bez sztucznego przyspieszania, bez poddawania ciśnieniu czy temperaturze. Dzięki temu drożdże są u nas szczęśliwsze, nie stresują się, mają idealne warunki do rozwoju i w efekcie dają niepowtarzalny, świeży smak i bogaty aromat. Piwa z Browaru Fortuna warzy się z naturalnych składników.

 

www.browarfortuna.pl