Świąteczne potrawy to jedna z tych rzeczy, które przywołują najlepsze wspomnienia i sprawiają, że z radością czekamy na ten magiczny, grudniowy czas. Wigilijna kolacja to wyjątkowe wydarzenie w życiu każdej polskiej rodziny – w końcu taka okazja zdarza się tylko raz w roku. Nie może zatem dziwić, że na stołach – jak co roku – królować będą kulinarne klasyki. Warto jednak pamiętać, że tradycja niejedno ma imię. Zachęcamy zatem do twórczych poszukiwań. Dania zaczerpnięte z innych części naszego kraju lub rodzinne rarytasy przygotowane w nieco odmienny sposób wzbogacą i uzupełnią nasze bożonarodzeniowe menu.
Jest kilka potraw, które pojawiają się niemal na każdym świątecznych stole. Należą do nich tradycyjne śledzie, pierogi, barszcz z uszkami lub grzybowa, a także (dość kontrowersyjny!) groch z kapustą. Warto czerpać inspiracje z klasycznych i tradycyjnych dań dodając do nich całkiem nowy smak, który nada im oryginalnego charakteru. Dzięki temu będziemy mogli zaskoczyć podniebienia naszych bliskich. Przygotowaliśmy kilka inspiracji nietypowego połączenia smaków klasycznego z nowoczesnym.
Śledź czyli must have na wigilijnym stole
Śledź to jedna z pozycji obowiązkowych, których nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Jego najwięksi fani przygotowują go w kilku odsłonach. Oryginalnych i zaskakujących wersji nie brakuje – śledź z jagodami, z ziarnami kawy, a może z suszonymi pomidorami? Warto przetestować także przepis na śledzie w sosie musztardowym z kurkumą. Wyrazisty smak oraz efektowny wygląd – to będzie z pewnością strzał w dziesiątkę.
Potrzebne składniki:
- 200 g śledzi w oleju
- 4 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- płaska łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 2 cebule
- natka pietruszki do dekoracji
Cebulę kroimy w plastry lub pióra i przekładamy do miski. Dodajemy Musztardę Kielecką, śmietanę, Majonez Kielecki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Mieszamy, wykładamy na półmisek i ozdabiamy natką pietruszki.
Sposób na doskonałą szynkę
Szynkę z tego przepisu można podać zarówno na bożonarodzeniowy obiad w towarzystwie puree ziemniaczanego i buraczków, jak i w formie przystawki – z chrzanem czy sosem tatarskim. W każdym wydaniu smakuje doskonale.
Potrzebne składniki:
- szynka wieprzowa: ok. 1 kg
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 6-7 ząbków czosnku
Wszystkie płynne składniki mieszamy z przyprawami. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do mieszanki. Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do plastikowego rękawa do pieczenia, po czym dodajemy marynatę, szczelnie zamykamy rękaw i dokładnie rozprowadzamy po całym kawałku mięsa (ten krok można wykonać także marynując szynkę w misce i przykrywając folią spożywczą). Mięso zostawiamy na całą noc w lodówce, a następnego dnia pieczemy przez ok. 1h w 190 stopniach, kilka razy podlewając sosem podczas pieczenia.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: ok. 2 zł brutto / 190 g