Przetwory jagodowe – przyjazne diabetykom

Owoce jagodowe i ich przetwory powinny być stałym elementem diety każdego z nas. Stanowią też idealną przekąskę dla osób z cukrzycą. Są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny, a przy tym są źródłem cennego błonnika. Owoce jagodowe i ich przetwory są zalecane w żywieniu osób z cukrzycą przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Naukowcy sądzą, że powinny odgrywać większą rolę w strategiach żywieniowych mających zapobiegać cukrzycy oraz jej powikłaniom.

Cukrzyca nazwana jest epidemią XXI wieku. Główną przyczyną cukrzycy staje się nieprawidłowy styl życia, a w tym nieprawidłowy sposób odżywiania. Problem narasta z uwagi na nasz konsumpcyjny i coraz bardziej siedzący tryb życia.
Cukrzycy w dużej mierze da się zapobiegać, ale nawet kiedy już się rozwinie, to można z nią skutecznie walczyć. Warto wiedzieć, że pomocne w tym mogą być owoce jagodowe i ich przetwory.

Regularne spożywanie owoców jagodowych poprawia gospodarkę węglowodanową organizmu. Liczne badania wskazują, że owoce jagodowe mogą zmniejszać stężenie glukozy we krwi i jednocześnie zwiększać wrażliwość komórek na działanie insuliny. To korzystne działanie dotyczy zarówno osób zdrowych jak i tych z insulinoopornością

– mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl, autorka książki „Mity żywieniowe. Kłamstwa i półprawdy o tym, co jemy”.

 

Głównym źródłem cukru w naszej diecie są napoje gazowane, energetyzujące, desery zbożowe i oczywiście słodycze. Ostatnio coraz czyściej mówi się o roli „cukru dodanego” do żywności w rozwoju otyłości i cukrzycy. Badania potwierdzają jego niekorzystny wpływ na rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Cukier po prostu zmniejsza jakość zdrowotną diety.
Przekąski i przetwory
Jako słodka, ale zdrowa, alternatywa przychodzą owoce jagodowe. To idealna przekąska dla pacjentów z cukrzycą, a także osób zagrożonych rozwojem cukrzycy. Zawierają znacznie mniej cukrów niż inne owoce i mają niski indeks glikemiczny. Podobnie ich przetwory, do produkcji których nie dodaje się cukru.
– Wykorzystuje się metodę janginizacji, czyli wolnego gotowania z dodatkiem soli. Pozwala ona wydobyć naturalną słodycz owoców. Dzięki temu nie stosujemy żadnych substancji słodzących. To wszystko są przetwory „bez cukru dodanego”
– mówi Aneta Kulikowska, twórca przetworów „Kulisy Lata”.
– Żelaznym postanowieniem było dla nas nie dodawanie cukru. Nasze produkty posiadają niski indeks glikemiczny – poniżej 30 IG – i niewielką ilość kalorii, to produkty dietetyczne, odpowiednie dla diabetyków. Nie zawierają konserwantów, za to obfitują w błonnik pochodzący z owoców. Innym filarem produkcji konfitur i przetworów bez dodatku cukru jest użycie do produkcji niemrożonych, dobrze dojrzałych owoców i warzyw, konkretnych słodkich odmian a także zastosowanie autorskich mieszanek przypraw
– mówi Robert Nowakowski, SmakiAromat.com
Soki
– Zaletą soków NFC jest to, że nie zawierają one w swoim składzie żadnych dodatków, w tym oczywiście dodatku cukru. Produkt końcowy to wyłącznie te składniki, które stworzyła natura. Naszym zadaniem jest tylko wytłoczenie owoców. Niczego nie dodajemy, koncentrujemy się na tym by zachować jak najwięcej cennych składników takich jak witaminy, mikroelementy czy antocyjany
– mówi Magdalena Kryska z Korab Garden, producent soków NFC, czyli powstających przez wyciskanie całych owoców (nie z koncentratów).
Przekąski
– Liofilizujemy owoce jagodowe bez dodatku cukru i bez użycia mikrofal. Są więc w pełni naturalne, zachowują cenne witaminy, minerały i substancje biologicznie czynne obecne w świeżych owocach. W opinii wielu ekspertów owoce jagodowe są najbardziej przyjazne cukrzykom pośród wszystkich owoców, a dzięki liofilizacji premium Lioforte, ta przyjazność jest zachowana na poziomie owocu świeżego
– mówi Małgorzata Góra-Dubiela z Lioforte.
– W naszej rodzinie nie stasujemy cukru białego. Jeśli już potrzebujemy coś posłodzić to stosujemy ksylitol, stewię, miód lub syrop klonowy. Dzieciom, które lubią słodkie przekąski, zamiast słodyczy dajemy owoce liofilizowane, np. śliwki czy truskawki. W ten sposób dosładzamy im np. jogurt naturalny. Odrobina konsekwencji i dzieci uważają, że taki jogurt w połączniu z owocami lio jest pyszny, owoce dają efekt chrupania i naturalną słodycz
– mówi Tomasz Duda, producent marki „Dziki Owoc”.
Niskie spożycie warzyw i owoców oraz duże spożycie napojów słodzonych predysponuje do występowania zespołu metabolicznego. Liczne badania pokazują, że wysokie spożycie cukru, w szczególności dodawanego do napojów, prowadzi do insulinooporności.
Ograniczenie spożycia cukru jest niezbędne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. Zaleca się ograniczenie spożycia cukru dodanego znacznie poniżej 10% ogółu dostarczanej organizmowi energii. Równolegle na całym świecie promuj się owoce i warzywa. Przypomnijmy, że rok 2021 został ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw.
Jak podaje Serwis Zdrowie PAP, według najnowszych oficjalnych zaleceń żywieniowych dla populacji polskiej (tzw. „Talerz zdrowego żywienia”), wydanych przez NIZP PZH-PIB / NCEŻ, połowę wszystkiego co jemy każdego dnia powinny stanowić warzywa i owoce, w tym m.in. owoce jagodowe.