Mając na uwadze dobro konsumentów i najwyższą jakość, jeden z największych producentów wyrobów piekarskich w Polsce – Mamut Polska S.A. postanowił wyeliminować olej palmowy w produkcji swoich wyrobów.
Obecnie trwa etap wdrażania cennego pod względem żywieniowym oleju rzepakowego w Sucharkach. Olej rzepakowy to bogactwo nienasyconych niezbędnych do funkcjonowania organizmu kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, a także witaminy A, E i K.
Działania w oparciu o nową technologię objęły całą gamę kultowych wypieków:
- Sucharki extra delikatesowe,
- Sucharki bez dodatku cukrów,
- Sucharki z mąką pełnoziarnistą,
- Sucharki z rodzynkami.
– Proces był wieloetapowy. Najpierw postaraliśmy się o to, aby cały tłuszcz palmowy, który dodajemy do naszych produktów miał certyfikat RSPO, czyli pochodził z kontrolowanych upraw. Następnie stopniowo wymieniliśmy tłuszcz palmowy dodawany do produktów na olej rzepakowy. Działania wymagały nie tylko konieczności utrzymania niezmiennych walorów organoleptycznych, ale także korekty procesu produkcyjnego.
– mówi Katarzyna Barabasz, Kierownik Działu Technologii w Mamut Polska S.A.
Warto wspomnieć, że Sucharki charakteryzują się wysokiej jakości składnikami z polskich surowców, o czym świadczy znak Produkt Polski. Dodatkowo Sucharki extra delikatesowe, bez dodatku cukrów oraz z rodzynkami wyróżniają się znakiem Poznaj Dobrą Żywność, przyznawanym wysokiej jakości produktom żywnościowym.