Browar Sady: wyzwaniem było sprostanie liczbie zamówień

Jacek Barański, Browar Sady

Dla Sadów rok zaczął się bardzo dobrze. Liczne zamówienia na piwa szczelnie wypełniły ciąg produkcyjny, zapełniając kalendarz na kilka miesięcy naprzód. Wyzwaniem było sprostanie liczbie zamówień od zaprzyjaźnionych kontrahentów.

 


Niestety wysoka inflacja, wzrost cen gazu, prądu, znaczny wzrost cen oraz utrudniony dostęp do opakowań takich jak butelki, kartony oraz puszki powodowały duże zawirowania w planach produkcyjnych, ale ostatecznie browar wyszedł z tego obronną ręką.

 

Rok 2022 upłynął także pod znakiem sporych inwestycji wśród których wymienić należy kolejne zbiorniki do fermentacji i leżakowania piwa, stację odtleniania wody oraz sprzęt laboratoryjny.  Mimo licznych problemów na rynku surowców i energii browar utrzymał, a nawet podniósł jakość swoich wyrobów, zdobywając wiele prestiżowych nagród i wyróżnień, w tym nagrodę „Best in Show” czyli najlepszego piwa konkursu na IBBERian Awards 2022 w Portugali.