Mit: cukrzycy nie jedzą owoców

Czas obalić mit, według którego w cukrzycy nie wolno jeść owoców bo mają cukier. Składniki owoców jagodowych, takie jak np. antocyjany czy katechiny, mają udowodnione działanie przeciwcukrzycowe, jako że obniżają poziom cukru we krwi. Na szczególną uwagę zasługują badania aronii i czarnej maliny. Przetwory z tych owoców pozwalają cieszyć się ich prozdrowotnym bogactwem również poza sezonem.

– Owoce jagodowe dostarczają wielu cennych składników bioaktywnych, a jednocześnie zawierają znacznie mniej cukrów niż inne owoce. Mają niski indeks glikemiczny i mogą stanowić niemal idealną przekąskę dla pacjentów z cukrzycą, a także osób zagrożonych rozwojem cukrzycy – z insulinoopornością i tzw. stanem przedcukrzycowym

– mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team i wielu programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków.

– W kontekście cukrzycy warto wspomnieć o badaniach przeprowadzonych nad owocami aronii, w których szacowano wpływ cukru z tychże owoców na ewentualne podwyższenie poziomu cukru we krwi. Nie zaobserwowano związku między spożyciem owoców aronii a podwyższeniem poziomu cukru we krwi – ani poziomu po posiłku, ani tego mierzonego na czczo. Inne badania, tym razem nad owocami maliny czarnej, dotyczące zespołu metabolicznego, również nie wykazały wpływu spożycia czarnych malin na poziom glukozy we krwi
– mówi Małgorzata Góra-Dubiela z Lioforte.
– Wieloletnie badania naukowe dowodzą, że sok z aronii (NFC) pozwala stabilizować poziom cukru w organizmie, a nawet obniżać jego poziom w przypadku już stwierdzonej cukrzycy. Wystarczy już 100 ml soku aroniowego dziennie, aby wspierać organizm w walce z cukrzycą lub działać zapobiegawczo i chronić się przed tą podstępną chorobą
– dodaje Magdalena Kryska, Korab Garden, producent soków NFC, czyli powstających przez wyciskanie całych owoców (nie z koncentratów).
Polskie superowoce jesienią

Jagody aronii słusznie zasłużyły na miano superowoców. Wiele prac wskazuje na to, że antocyjany z owoców aronii mogą u chorych na cukrzycę normalizować metabolizm węglowodanów. Opisano liczne działania prozdrowotne, wśród nich przeciwcukrzycowe. Zostały wykazane dla ekstraktów z aronii w pracach in vitro jak i in vivo. Warto pamiętać o codziennym spożywaniu aronii w czasie trwania sezonu oraz sięganie po jej przetwory także w pozostałej części roku

– mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl, autorka książki „Mity żywieniowe. Kłamstwa i półprawdy o tym, co jemy”.

– Aby korzystać z walorów prozdrowotnych owoców jagodowych trzeba je spożywać regularnie, przez cały rok. Wiadomo, że polski sezon każdego owocu jagodowe jest krótki. Dla aronii to praktycznie dwa tygodnie. Technologia liofilizacji premium, czyli bez stosowania mikrofal, sprawia, że polskie superowoce stają się dla nas dostępne również poza sezonem. Odbywa się to bez utraty zawartych w nich witamin, minerałów, antyoksydantów i innych cennych składników biologicznie czynnych
– dodaje Małgorzata Góra-Dubiela z Lioforte.
Choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną zgonów we wszystkich krajach rozwiniętych i rozwijających się. Istotnymi czynnikami ryzyka tych chorób jest cukrzyca.
Produkujemy w Polsce niespotykaną nigdzie na świecie liczbę owoców jagodowych. Do tej grupy należą borówki, truskawki, czerwone i czarne porzeczki, czerwone i czarne maliny, agrest, jeżyny, aronia, owoce jagody kamczackiej i spopularyzowane w Polsce minikiwi. Ze względu na ich wyjątkowe walory, w wielu krajach świata, określa się je mianem superowoców.
Korzystajmy z tego, że mamy polskie superowoce.