Topowe diety premiują drób

Amerykański Magazyn U.S. News & World Report od kilkunastu lat tworzy rankingi najzdrowszych diet. Na podium jest dieta śródziemnomorska, drugie miejsce zajmuje dieta DASH. Jednym z kluczowych składników obu jest mięso i produkty drobiowe.

– Dieta śródziemnomorska skupia się na spożywaniu dużej ilości owoców i warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, oliwie. Tu drób może być spożywany jako dodatek do potraw, zwłaszcza jeśli będzie on przyrządzany zgodnie z zasadami tego rodzaju diet

ocenia dr Jarosław Kliks z Instytutu Sportu, Turystyki i Żywienia z Uniwersytetu Zielonogórskiego.

– W przypadku diety DASH, która jest zalecana głównie osobom z nadciśnieniem tętniczym, można wprowadzić niewielkie ilości chudych wędlin drobiowych, ale należy zwracać uwagę na zawartość soli w wędlinach, ponieważ głównym zaleceniem diety DASH jest ograniczenie spożycia sodu

dodaje.

– Warto by wędliny drobiowe były stosowane w każdej z podanych diet

– rekomenduje.

 

To, co decyduje o wysokiej jakości diety, to wartościowe, zróżnicowane składniki odżywcze, produkty wcale albo w niewielkim stopniu przetworzone, stanowiące znaczący czynnik w skutecznej profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Pojęcie „zdrowa dieta” oznacza zestaw pokarmów i produktów, które dostarczą wszystkich, niezbędnych organizmowi substancji odżywczych, tj. białka, tłuszczów, węglowodanów, soli mineralnych i witamin

– mówi dr Agnieszka Maj z Instytutu Sportu, Turystyki i Żywienia z Uniwersytetu Zielonogórskiego.

 

Drób jest powszechnie uznawany za istotny elementem uzupełniający listę korzystnych dla zdrowia składników wielu diet.

Drób jest często zalecany w dietach z kilku powodów. Przede wszystkim cechuje się dużą zawartością białka, co pomaga w budowaniu i naprawie tkanek mięśniowych. Jako produkt wysokobiałkowy jest też bardziej sycący niż produkty węglowodanowe, dzięki czemu łatwiejsze jest kontrolowanie apetytu

– wyjaśnia dr Jarosław Kliks.

 

Według dietetyków zbilansowana dieta zapewnia organizmowi wartościowe składniki odżywcze i przez to odgrywa kluczową rolę w profilaktyce prozdrowotnej.

– Bogate w białko w tzw. chudym mięsie i wędlinach drobiowych powinno gościć w jadłospisie każdego, kto ceni sobie lekkie, ale pożywne posiłki

– podkreśla Stanisław Ducki, konsultant ds. dietetyki w Zakładach Mięsnych Silesia S.A.

 

Dietetycy są zgodni, że spożywanie produktów drobiowych, a także warzyw, owoców czy chudego mięsa, sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu.

– Najlepszym uzupełnieniem diet opartych na produktach roślinnych jest mięso drobiowe, Najlepiej je spożywać gotowane lub pieczone bez dodatku tłuszczu. Można też włączać w dietę gotowe wyroby drobiowe dostępne na rynku

zaleca dr Agnieszka Maj.